Expoliva 2015, İspanya’nın Jaén şehrinde, 6-9 Mayıs 2015 tarihleri arasında yapıldı. İlk kez ziyaret etme fırsatını bulduğum bu organizasyondan hayli etkilendim. Zeytinyağı endüstrisine yönelik olarak dünyada neler yapılıyor, yeni teknoloji ve eğilimler nelerdir, görme fırsatım oldu. Özellikle mekanizasyon ve çeşit ıslahı alanındaki gelişmelerden oldukça etkilendim. Çok kısa sürede süper entansif yetiştiriciliğe (bodur) ‘Arbequina i-21’, ‘Imperial i-23’ gibi yeni zeytin çeşitlerinin, ıslah edilerek kullanıma sunulması beni fazlasıyla etkiledi.
Organizasyonun zeytinyağı ile ilgili bölümü ise olağanüstüydü. Tamamen ayrı bir binada, çok geniş bir salonda, on adet “Ada” olarak adlandırılan, dört köşeli stant ve her stantta da yaklaşık 25’er adet farklı marka ambalajlı natürel sızma zeytinyağı teşhir ediliyordu. Dört gün boyunca ziyaretçi akınına uğrayan yağ fuarında, her gün yarışmalar düzenlendi, tadım panelleri yapıldı. Bu sayede, dünyanın önde gelen tadımcılarıyla tanışma fırsatı buldum. Son günde de, değişik kategorilerde (organik vd.) dereceye girenlere çeşitli, ödüller verildi.
Organizasyonun benim açımdan üzücü yanı ise, Türkiye’den bir tek zeytinyağı üreticisinin bile bu organizasyona katılmamasıydı. Zaten “HAUS” ve “POLAT” firmalarının katılımları da olmasa, ülkemizin adı hiç anılmayacaktı. Oysaki, en azından birkaç markalı natürel sızma zeytinyağı üreticisi bu etkinliğe katılıp, İspanyol ve İtalyan yağlarıyla boy ölçüşebilirdi diye düşünüyorum. Yine en az bir Türk tadımcı burada bulunup, panellere katılabilseydi keşke… Çünkü panelistler arasında İtalya’dan Marco Orregia gibi hem tadımcı, hem de zeytinyağı medyasının nabzını tutan şahsiyetler de bulunmaktaydı. En sevindirici olay ise, aziz dostumuz Victor Serrano’nun “Finca La Torre” markasıyla, organik kategoride büyük ödülü almasıydı. Yine, Jaén-Malaga dönüş yolunda İspanya’da ilk kurulan, 16 yıllık “TODOLIVO” nun süper entansif plantasyonunu ziyaret etme fırsatı bulduk.
Gelecek Expoliva’da daha çok Türk firması görmek dileğiyle…