HASTALIK VE ZARARLILAR MÜCADELE
Süper entansif sistemde zeytin ağaçlarında en çok zarar yapan böcekler; zeytin yaprak güvesi (Margaronia unionalis), zeytin fidan tırtılı (Palpita unionalis), kara koşnil (Saissetia oleae) ve zeytin sineği (Dacus oleae)’dir.
Bunlar arasında en çok zarar yapanı, genç ağaçların uç sürgünlerine saldırarak ağaçların merkezi lider terbiye şeklinin bozulmasına neden olan zeytin yaprak güvesidir. Zeytin ağacının tacında yetersiz havalanma ve aşırı nem nedeniyle şiddetli yaprak dökümüne yol açan Halkalı leke hastalığına (Spilocaea oleagina) karşı, ağaçlar daha geniş aralıklarla dikilmelidir. Ağaç sıraları kuzey-güney doğrultusunda olmalıdır. Uygun zamanda koruyucu bakır ve organik fungisitli preparatlar uygulanmalıdır.
Antraknoz (Colletotrichum gloesporioides) bazı yağlık çeşitlerin (Fs-17® ve Arbosana) meyvelerinde şiddetli zararlara neden olmaktadır.
Süper entansif zeytinliklerde bazen sıra üzeri hasat makinesinin hareketinden kaynaklanan çatlak ve yarıklar, sürgünlerde zeytin dal kanseri hastalığının (Pseudomonas savastanoi) ortaya çıkmasına neden olmaktadır.