FİDAN ÜRETİMİ

Türkiye’de Zeytin fidanı yetiştiriciliği 3 Temmuz 2009 (27277) tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Meyve/Asma Fidan Ve Üretim Materyali Sertifikasyonu ve Pazarlaması Yönetmeliği’ne (31.10.2006/5553-6. Madde) göre yapılmaktadır. Süper entansif sistemde kullanılacak çeşitlere ait sertifikalı fidanlar, virüsten ari, Temel 1 sınıfta üretim materyali elde edilebilen üç nolu üniteye sahip kuruluşlardan sağlanmaktadır. Şu anda yukarıdaki tanıma uyan kuruluşlar, yurtdışından ön temel veya temel sertifika ile ithal edilen fidanlarla, üç nolu meyve/asma damızlık ünitelerine sahip olan kuruluşlardır. Fidanlar genel olarak “standart” sınıf etiketiyle satılmaktadır.

bodur-zeytin-fidan-etiketi

Fidan üretiminde 8-10 cm boyunda, üzerinde iki yaprak bulunan yarı odun çelikleri kullanılır. Köklendirme hormonu (IBA) uygulanan çelikler, sisleme altında dökme (perlit, torf) ya da önceden şekillendirilmiş kokopit bazlı kağıt saksılarda (paper pot) köklendirilir. Köklendirme sırasında iklim kontrolü, sisleme ve fogging sistemleriyle sağlanır. Yaklaşık 60 günde köklenen çelikler çıplak köklü ise küçük plastik saksılara, kağıt saksıda ise daha büyük kağıt saksılara şaşırtılır. Fidanlar iki ya da üç yaşına gelince satışa sunulur.

Fidan Üretim Aşamaları

iki-yasında-arbequina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

82 − = 77